Prednisolon: gebruiksaanwijzing, indicaties

Weinig producten kunnen bogen op zo’n groot aantal indicaties en mogelijkheden, maar hebben niet veel producten zoals ernstige bijwerkingen, contra-indicaties, waarschuwingen.

Wat is dat voor een geneesmiddel – prednisolon?

Prednisolon is een hormonaal geneesmiddel.

Bij velen van ons verdwijnt bij het noemen van de term “hormoonpreparaat” onmiddellijk de lust om het te gebruiken. Haast u echter niet om de bladzijde om te slaan.

Bij vakkundig gebruik van hormonale middelen kan men veel baat hebben. Zo is het mogelijk om ongewenste effecten van het gebruik van dergelijke middelen tot een minimum te beperken. Prednisolon werkt in op het centrale zenuwstelsel en bestrijkt door deze invloed het gehele menselijke lichaam.

Prednison tegen een lage prijs.

Prednisolon vermindert ontstekingen, remt de werking van de immuniteit, verlicht allergische reacties, alsmede toont de giftige stoffen uit het lichaam.

Prednisolon beïnvloedt de werking van bepaalde delen van de hersenen en remt de aanmaak van bepaalde hormonen.

Deze invloed beïnvloedt de chemische samenstelling van het bloed. Het vermindert het aantal lymfocyten en eosinofielen – indicatoren van ontstekingen in het lichaam, maar het verhoogt het aantal rode bloedcellen.

Door de invloed op de aanmaak van eiwitten in het lichaam remt prednisolon allergische reacties en ontstekingsprocessen. Prednisolon wordt toegediend bij gewrichtsproblemen, met inbegrip van aandoeningen van de gewrichten, uitgelokt door infecties, bronchiale astma, bloedkanker. Bij aantasting van de chemische samenstelling van het bloed, veroorzaakt door infecties.

Een goede werking heeft het gebruik van prednisolon bij verschillende huidziekten van inwendige aard, zoals eczeem, psoriasis en neurodermatitis.

Er zijn proeven gedaan naar de werkzaamheid van prednisolon voor lever en nieren. Omdat prednisolon de activiteit van macrofagen en de werking van de plaatselijke immuniteit onderdrukt, kan het worden gebruikt voor de behandeling van bepaalde auto-immuunziekten.

Als u een oogaandoening heeft, zoals conjunctivitis zonder infectieuze etiologie, ontsteking van het hoornvlies, de sclera of de oogbol.

Als u een operatie aan de oogbol hebt ondergaan of hem verwondt, kan prednisolon de ontsteking verminderen en een snelle genezing bevorderen.

Prednisolon wordt perfect door het lichaam opgenomen. Hij komt snel in de bloedbaan terecht en het hoogste aantal in het bloed wordt na een half uur na toediening waargenomen. Prednisolon wordt door de lever verwerkt en drie uur later uit het lichaam geëvacueerd.

Als grote hoeveelheden van het geneesmiddel het lichaamsgewicht sterk kunnen doen toenemen, worden de bijnieren ontregeld, in de maag neemt de synthese van maagsap toe, wat tot de ontwikkeling van maagzweren kan leiden.

Het gebruik van prednison toont zouten van bepaalde elementen uit het lichaam die kunnen leiden tot de ontwikkeling van osteoporose bij volwassenen en groeistoornissen bij kinderen.

Misschien neemt bij een aanhoudende verhoging van de bloeddruk de bloedstolling toe. Het gebruik van prednison kan nadelige gevolgen hebben, en voor de ogen. Dit leidt tot het ontstaan van staar en glaucoom latent. Doordat prednisolon het immuunsysteem remt, kan elk, zelfs het kleinste schrammetje lange tijd genezen, gaan vesiceren.

U kunt vaak verkoudheden en virusziekten krijgen, evenals elke andere besmettelijke ziekte.

Bij langdurig gebruik in hoge doses kan het centrale zenuwstelsel worden aangetast, wat tot uiting komt in psychische stoornissen. Gebruik prednisolon alleen op voorschrift en onder zijn voortdurend toezicht. Dan zal het aantal bijwerkingen tot een minimum worden beperkt.

Voor gebruik moet u overleggen met een specialist.

Prednisolon voor allergieën: gebruiksindicaties en bijwerkingen

Momenteel lijdt ongeveer 20% van de bevolking aan allergieën. Deze kan door van alles worden veroorzaakt. Stof, bloeiende planten, voedsel, zelfs de zon, al deze factoren kunnen deze onaangename ziekte uitlokken. Apothekers zijn al vele jaren bezig met het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. Onder hen heeft Prednisolon een goede therapeutische werking.

Dit is een uitzonderlijk geneesmiddel dat goed werkt tegen allergische reacties. Prednisolon heft ontstekingen op, helpt het immuunsysteem de ziekte te bestrijden, verwijdert slijmvliesoedeem.

Vrijgiftevorm, samenstelling, verpakking

Prednisolon is verkrijgbaar in 4 vormen – tabletten, injecties, zalf, druppels. De tabletten zijn wit van kleur. Ze bevatten de werkzame stof prednisolon 5 mg en aanvullende bestanddelen – zetmeel, calciumstearaat, lactose. Ze zijn verpakt in blisters van 10 stuks, verpakt in kartonnen dozen van 10, 20, 30, 50, 60, 100 tabletten.

De oplossing voor injecties heeft een transparante kleur met een lichte gelige tint. De werkzame stof is prednisolon, hulpstoffen – nicotinamide, natriumhydroxide, natriummetabisulfaat, water voor injectie. Een donkere glazen ampul bevat 1 ml geneesmiddel, de verpakking bestaat uit plastic pallets van 3 stuks en geplaatst in kartonnen dozen.

Zalf 0,5% bestaat uit een basisstof (per 100 g zalf, 0,5 g prednisolon) en hulpbestanddelen – glycerol, vaseline, stearinezuur, nipagine, nipazol, emulgator nr. 1, water. Geproduceerd in tubes van 10 g. Druppels van 0,5% worden afgegeven in de vorm van een witte suspensie van 5 ml. In flesjes met een dispenser gegoten en in een kartonnen verpakking gedaan. Het werkzame bestanddeel is prednisolon.

Farmacologie

Het geneesmiddel is een synthetisch steroïdhormoon uit de subklasse van de corticosteroïden dat door de bijnierschors wordt geproduceerd. Het heeft ontstekingsremmende, anti-allergische en anti-exudatieve eigenschappen. Het geneesmiddel remt de functie van witte bloedcellen en macrofagen. Stopt de verplaatsing van leukocyten naar de plaats van de ontsteking. Helpt de lysosomale cellen te stabiliseren door de concentratie van proteolytische eiwitmoleculen in het ontstoken gebied te verlagen. Vermindert de dunheid van de haarvaten.

Farmacokinetica

Bij inwendig gebruik wordt het goed geabsorbeerd vanuit het maagdarmkanaal. De hoogste concentratie in het bloed wordt na 1,5 uur bereikt. Na intraveneuze toediening is een half uur voldoende. Het middel wordt door de nieren uitgescheiden.

Werkingsmechanisme

Alle processen die zich in het menselijk lichaam afspelen, worden geregeld door chemische reacties die door hormonen worden gestuurd. Zij hebben een soortgelijke structuur en zijn praktisch hetzelfde in werking. Tijdens een stresssituatie activeren zij beschermende functies, die gericht zijn op het bestrijden van de oorzaak van overspanning. Het is bekend geworden dat hun werking: de vernietiging van cellen stopt; de werking van het immuunsysteem afremt; de aanhechting van water aan beschadigde weefsels vermindert; de doorgang van allergenen door bloedvaten vermindert.

Indicaties voor gebruik

Het toepassingsgebied van het geneesmiddel is breed genoeg. Het wordt voorgeschreven voor de volgende ziekten:

 • bronchiale astma;
 • acute en chronische allergische aandoeningen;
 • elke vorm van shock;
 • zwelling van de hersenen;
 • acute bijnierinsufficiëntie;
 • reumatoïde artritis, lupus erythematosus;
 • eczeem, dermatitis, psoriasis;
 • acute hepatitis, levercoma;
 • Ziekte van Addison;
 • conjunctivitis, blepharitis;
 • ontsteking van het hoornvlies, oogbol;
 • na een oogoperatie.

Prednisolon en Dexamethason

Als u de gebruiksaanwijzing van Dexamethason leest, ziet u dat de indicaties precies dezelfde zijn. Hij heeft ook als Prednisolon een ontstekingsremmende, anti-allergene, anti-schokkende, anti-toxische werking. Alleen een arts kan echter zeggen welk geneesmiddel in elk specifiek geval geschikt is.

Instructie

De tabletvorm van het geneesmiddel wordt voorgeschreven voor inwendige toediening. Het wordt met water weggespoeld, terwijl de tablet niet kan worden gekauwd. De gebruikelijke dosering voor volwassenen is 20-30 mg per dag. Na verloop van tijd wordt dit teruggebracht tot 5-10 mg. De dagelijkse dosering voor kinderen gaat in het begin van de behandeling uit van 2 mg van het geneesmiddel per 1 kg lichaamsgewicht van het kind. Dit wordt 4-6 maal verdeeld.

Het stoppen van de behandeling met dit geneesmiddel dient soepel te verlopen, met een geleidelijke verlaging van de dosis. Intraveneuze injectie is alleen toegestaan wanneer het noodzakelijk is om een shockaanval te stoppen.

Voor volwassenen wordt Prednisolon intramusculair toegediend of met een druppelaar toegediend.

De injectiesnelheid moet zeer langzaam zijn. De dosering van het geneesmiddel schommelt in aantallen 1-3 ml, in kritieke gevallen kan deze worden verhoogd tot 5-10 ml.

Het intramusculair inbrengen van de oplossing is toegestaan voor kinderen. De dosis voor de leeftijdsgroep van 2 maanden tot een jaar is 2-3 mg per kilogram lichaamsgewicht.

Kinderen van één tot 14 jaar krijgen 2 mg per kg lichaamsgewicht voorgeschreven. U kunt de injectie na 30 minuten herhalen.

Druppels worden 3 keer per dag gebruikt. Gewoonlijk worden 2 druppels van het geneesmiddel in één oogkas geïnjecteerd.

De zalf wordt 1-3 keer per dag in een dun laagje op het aangetaste gebied aangebracht.

Bij het gebruik van de medicatie moet je enkele regels kennen:

In geen geval het geneesmiddel gebruiken voor profylactische doeleinden;
Behandeling dient plaats te vinden onder toezicht van de behandelend arts;
Indien er een alternatieve methode van therapie met niet-steroïdale geneesmiddelen is, wordt Prednisolon niet gebruikt.

De prijs van Prednisolon

Prednisolon is een vrij goedkoop geneesmiddel. De prijs varieert van 0,5-3 US dollar. Dit is te wijten aan de vorm van het geneesmiddel en de hoeveelheid in de verpakking.

Voorwaarden voor bewaring>

Prednisolon wordt bewaard bij een temperatuur niet hoger dan +25 graden, op een droge plaats waar een kind er niet aan kan komen. De houdbaarheid is 24 maanden.

Prednisolon kopen bij de apotheek

Om het geneesmiddel te kopen, moet u een recept voorleggen. U kunt Prednisolon ook zonder recept kopen bij uw online apotheek.

Analoga

Er zijn geneesmiddelen met een vergelijkbare farmacologie en toepassing.

 1. Dexamethason. Het wordt voor bijna dezelfde ziekten voorgeschreven als Prednisolon. De prijs van het geneesmiddel online is $ 0,5-1.
 2. Hydrocortison. Het heeft anti-allergische, anti-inflammatoire eigenschappen. Het prijsbeleid van het geneesmiddel is van 0,2 tot 1 US dollar.