Mag ik Prednison gebruiken tijdens de zwangerschap?

De vroege stadia van de zwangerschap (13-14 weken) – een contra-indicatie voor alle medicijnen.

In deze periode kan de foetus invloed hebben op alle chemische stoffen. Daarom kan het gebruik van veel geneesmiddelen zwanger tijdens deze periode leiden tot de ontwikkeling van misvormingen en defecten van de inwendige organen van de foetus.

De aanwezigheid van comorbiditeit kan echter reden zijn voor de aanstelling van prednisolon tijdens de zwangerschap.

Prednisolon wordt aangewezen in gevallen waarin het beoogde resultaat van de behandeling van de moeder veel groter is dan het potentiële risico voor de foetus. In het eerste trimester van de zwangerschap wordt prednisolon alleen om gezondheidsredenen voorgeschreven. Vóór het voorschrijven van prednisolon is de arts verplicht de vrouw uit te leggen wat de indicaties voor het gebruik zijn, welke voordelen van het gebruik worden verwacht en wat het mogelijke risico voor de foetus is.

Koop Prednison online.

Maar behandeling met prednisolon tijdens de zwangerschap kan alleen worden uitgevoerd met toestemming van de meeste zwangere vrouwen.

Indicaties voor het gebruik van prednison tijdens de zwangerschap

Prednisolon wordt tijdens de zwangerschap voorgeschreven voor verschillende indicaties:

 • Hoog risico op vroeggeboorte – een van de belangrijkste indicaties voor het doel van prednisolon in het derde trimester van de zwangerschap.
 • In dit geval dragen glucocorticoïden bij tot de rijping van speciaal materiaal (surfactant) om de normale werking van het ademhalingssysteem bij de pasgeborene te verzekeren.
 • Hyperandrogenisme (verhoogde niveaus bij vrouwen van mannelijke geslachtshormonen, die worden geproduceerd in de bijnieren en de eierstokken). Deze pathologie komt vaak voor bij polycysteuze ovariumziekte en congenitaal vrouwelijk – adrenogenitaal syndroom.
 • Hyperandrogenisme draagt bij tot de tonus van de baarmoeder en zwangerschapsverlies. Wanneer de foetus groeit, begint deze zijn eigen mannelijke hormonen te produceren (vooral als de foetus mannelijk is). De foetale hormonen verhogen het niveau van androgenen in het lichaam van een zwangere vrouw nog verder, waardoor de bloedvaten die de vrucht voeden verkrampen, en een abortus (miskraam) dreigt.
 • Corticosteroïden (prednison) helpen de vorming van mannelijke geslachtshormonen te verminderen, zodat ze voor de hele periode van de zwangerschap worden voorgeschreven. Tegelijkertijd moet het peil van androgenen bij vrouwen regelmatig worden gecontroleerd (bepaling van het gehalte aan 17-keto-steroïden in de urine of testosteron in het bloed).
 • Auto-immuunziekten die zich ontwikkelen bij bepaalde aandoeningen van de vrouw (systemische lupus erythematosus, antifosfolipidensyndroom, astma, hepatitis, enz.) Als gevolg daarvan wordt de foetus als vreemd weefsel waargenomen. In het lichaam van de moeder begint men antilichamen tegen de foetus te produceren, wat abortus (miskraam) of zelfs de dood van de foetus bevordert. In dit geval blokkeert prednisolon de productie van antilichamen en draagt het bij tot het behoud van de zwangerschap.
 • Ernstige allergische reacties bij zwangere vrouwen kunnen ook de toewijzing van prednisolon in combinatie met andere anti-allergische geneesmiddelen vereisen. Overzeese artsen meningen over de benoeming van prednisolon tijdens de zwangerschap gemengd. In Bulgarije, zoals in Rusland, gebruikt behandeling voor miskraam benoeming van prednisolon. benoeming van prednisolon voor de behandeling van habituele abortus wordt niet beoefend in de landen van West-Europa.
 • Het effect van prednisolon op de zwangerschap De mening van de artsen over deze kwestie is niet eenduidig.
 • In de klinische praktijk zijn er berichten over het ontstaan van placenta-insufficiëntie, laag gewicht van de pasgeborene, en zelfs de dood van de foetus bij de aanstelling van een zwangere prednisolon. Maar er zijn gegevens die het schadelijke en abortieve effect van prednison op de foetus weerleggen.
 • Waarnemingen van plaatselijke artsen in de afgelopen jaren hebben aangetoond dat toediening van prednison in lage doses geen geboorteafwijkingen bij het kind veroorzaakt, tot de psychofysische onderontwikkeling. De veiligheidssleutel voor de behandeling is een duidelijke en strikte uitvoering van alle doktersafspraken en tijdige vervolgonderzoeken. Dezelfde resultaten werden verkregen door de verzekeringsmaatschappij in Michigan Medicaid bij het analyseren van de resultaten van de zwangerschap in gevallen van benoeming van prednisolon. In het algemeen wordt in het Westen het veilig gebruik van prednison tijdens de zwangerschap niet beschouwd. Het erkent de mogelijkheid van de benoeming van glucocorticosteroïden alleen onder de dreiging van vroeggeboorte.

Formuleringen prednisolon

Prednisolon gebruikt in de zwangerschap geproduceerd in dergelijke doseringsvormen:

 • tabletten (1 mg, 5 mg, 20 mg);
 • injectieampullen (30 mg en 25 mg in 1 ml) – voor intramusculaire en intraveneuze toediening
 • oogdruppels (0,5% oplossing)
 • zalf (0,5%) – voor uitwendig gebruik.

Aan zwangere vrouwen kunnen zo nodig alle doseringsvormen van prednisolon worden toegediend, maar alleen in gevallen waarin het verwachte resultaat hoger is dan het risico van blootstelling van de foetus.

Prednisolon wordt toegediend in geval van noodzaak bij de behandeling van de moeder en voor de effecten op de foetus wanneer de dreiging van vroeggeboorte – andere corticosteroïden (metilpred of dexamethason). Dit is te wijten aan het feit dat de placenta grotendeels wordt vernietigd prednisolon, en andere geneesmiddelen – 50%.

Prednison voor langdurig gebruik is toegewezen aan de tabletten, en in geval van nood – in injecties.

Prednisolon voorgeschreven dosis moet worden genomen in de strikt dezelfde tijd in de ochtend na een maaltijd. In geen geval kan niet onafhankelijk van elkaar worden veranderd de dosis en het tijdstip van ontvangst.

Prednisolon zalf behoort tot klasse 1 van hormonale zalven – dat wil zeggen, zwakke invloed. De zalf wordt gebruikt voor de uitwendige behandeling van psoriasis, eczeem, atopische dermatitis, neurodermitis. Een zwangere vrouw kan zalf gebruiken wanneer het verwachte resultaat opweegt tegen het mogelijke risico voor de foetus, dat wil zeggen, in uitzonderlijke gevallen.

Dit kan een situatie zijn wanneer de vrouw voor het nemen van een dergelijke topische behandeling, en de afschaffing bleek sterke verergering. Dit kan een geval zijn van een acuut allergisch of ontstekingsproces bij afwezigheid van het effect van andere geneesmiddelen.

De behandeling moet worden beperkt tot kleine delen van de huid en van korte duur in de tijd.

Het effect van de zalf na ontvangst geleidelijk afbouwen (de hoeveelheid zalf per keer verminderen, de frequentie van het aanbrengen van de zalf op de huid verminderen, het interval tussen de toepassingen verlengen) – volgens de aanwijzingen van de arts.

Volgens de instructies, het geneesmiddel Terzhinan, die prednisolon omvat, niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat is gebleken dat het niet wordt opgenomen in de bloedbaan en heeft daarom geen effect op de foetus. Terzhinan wordt door Russische medici aanbevolen voor de behandeling van bacteriële vaginose bij zwangere vrouwen vanaf het tweede trimester van de zwangerschap. Het wordt gebruikt in de vorm van vaginale tabletten. Prednisolon oogdruppels moeten ook tijdens de zwangerschap met grote voorzichtigheid worden toegediend en in extreme gevallen kan prednisolon door de bindvliesholte in de bloedbaan worden opgenomen.

Recensies over het gebruik van prednisolon tijdens de zwangerschap

Beschikbare online reviews vrouwen die prednisolon tijdens de zwangerschap, in de meeste gevallen beschrijven de gunstige uitkomst van de zwangerschap en de geboorte van een gezonde voldragen baby. Dergelijke gevallen worden beschreven, zelfs wanneer het nemen van prednison in het eerste trimester van de zwangerschap, tijdens de zwangerschap. Maar in een aantal commentaren en verwezen naar gevallen van miskraam en vroeggeboorte. Hoewel dat de oorzaak van de miskraam (ontvangen prednisolon of de onderliggende aandoening van de zwangere vrouw) – is moeilijk te beoordelen. Wij beschrijven een geval van een kind met een toegenomen haargroei over het hele lichaam. In het algemeen kunnen we zeggen dat de gunstige beoordelingen over het gebruik van prednisolon tijdens de zwangerschap zwaarder wegen dan de negatieve. Voor gebruik moet u overleggen met een specialist.