Prednison voor allergieën – gebruikskenmerken

Werkingsprincipe

Alle processen in ons lichaam worden gestuurd door chemische reacties, die worden gereguleerd door een verscheidenheid van hormonen.

De hormonen die door de bijnierschors worden geproduceerd, worden corticosteroïden genoemd (van het Latijnse cortex -. “Schors”). Veel van de eer komt toe aan hun studie van de Canadese arts Hans Selye. In de jaren 1930 voerde hij een reeks experimenten uit op ratten en ontdekte dat het effect van alle stressfactoren – koude, hitte of angst – die hun reactie uitlokken altijd hetzelfde is: verhoogde lichamelijke activiteit en uithoudingsvermogen.

Prednison bij een online apotheek.

In dit geval vertoonden de proefdieren een toename in de bijnierschors en de toewijzing van deze organen van een of andere onbekende stof.

Deze stof werd later “cortison” genoemd en werd de eerste open groep van hormoonsteroïden.

Iets later werden ze gevonden en andere: hydrocortison, corticosteron, 11-dehydrocorticosteron, 11-deoxycortisol. Het bleek dat zij niet alleen een soortgelijke structuur hebben, maar ook een soortgelijke werking: op momenten van stress activeert het lichaam de functies, om ongunstige factoren te bestrijden, en remt het de “overbodige” functies af, die niet direct betrokken zijn bij de oplossing van het probleem.

Tot de eerste behoren het hart, de hersenen en de spieractiviteit, tot de tweede – het proces van de spijsvertering, ontstekingsreactie, productie van geslachtshormonen, enzovoort.

Na een paar jaar hebben de Amerikaanse wetenschappers Hench en Kendall aangetoond dat hoge doses corticosteroïden een uitgesproken ontstekingsremmende werking hebben.

Men ontdekte dat als gevolg van hun werking in het lichaam:

  • het proces van celvernietiging vertraagde;
  • de reactie van het immuunsysteem onderdrukt;
  • de waterbinding van de aangetaste weefsels vermindert;
  • het vermindert de doorlaatbaarheid van de vaatwanden voor allergenen.

De eerste steroïde was gebaseerd op cortisone en werd actief gebruikt bij de behandeling van reumatoïde aandoeningen. In de 50-er jaren werd het vervangen door een synthetisch analoog – Prednison, dat efficiënter is en minder bijwerkingen heeft. De lijst van indicaties voor het gebruik van het nieuwe medicijn werd uitgebreid. Artsen begonnen prednison voor te schrijven bij astma, ter verlichting van ernstige allergische aanvallen (anafylaxie, angio-oedeem), ernstige exacerbaties van allergische huidziekten (psoriasis, pemphigus, atopische dermatitis, eczeem, enz.).

Eigenschappen inwendig gebruik

Bij de toepassing van Prednison gelden 3 basisregels.

Een geneesmiddel:

  • Het wordt niet gebruikt om te voorkomen;
  • niet toepassen als er een alternatief is in de vorm van een ander, niet-steroïdaal, geneesmiddel;
  • alleen gebruikt op advies van een arts.

Geproduceerd Prednison als zalven, tabletten, injecties, oog- en oordruppels.

De toewijzing van een bepaalde formulering hangt af van het soort ziekte, de ernst ervan en het verloop van de leeftijd van de patiënt.

Injecties worden gebruikt als noodhulpmaatregelen bij anafylactische shock, acute aanvallen van voedselallergieën, pustuleuze psoriasis, gepaard gaande met koorts. Het geneesmiddel wordt intraveneus of intramusculair toegediend om de 4-6 uur gedurende meerdere dagen.

Kortstondige Prednison met angio-oedeem.

De indicaties voor het gebruik van tabletvormen van het geneesmiddel zijn ook veel voorkomende chronische ziekten, zoals astma of urticaria. Bij bronchiale astma wordt de hormoontherapie gedurende enkele weken of maanden uitgevoerd.

Langdurig gebruik van Prednison kan ertoe leiden dat het lichaam gewend raakt aan de stroom van externe corticosteroïden en ophoudt zelf corticosteroïden te produceren.

Het geneesmiddel wordt voorgeschreven in een “mini-puls”-modus: de volgende dag, maar tweemaal daags doseren. Deze methode vermijdt de onderdrukking van de adrenocorticale functie en vermindert het risico op bijwerkingen. Bij het bereiken van het geplande effect van de dosis wordt teruggebracht tot een minimum, dan alle middelen te annuleren.

Behandeling met prednisolon netelroos besteden als korte cursus – binnen 3-4 dagen.

Door middel van een corticosteroïde wordt zijn toevlucht genomen tot alleen in het geval als de patiënt is niet duidelijk verbeteringen terwijl het nemen van antihistaminica.

Plaatselijke therapie

Bij allergische aandoeningen van de oogleden, bindvlies, gehoorgang, sinussen instill voorgeschreven Prednison 0,3-0,5% oplossing gedurende 10-14 dagen. De frequentie van toepassing – 3-4 keer per dag. In ernstige gevallen kan uw arts het gebruik van het geneesmiddel om de 2 uur aanbevelen.

In de dermatologie wordt prednisolonzalf 0,5% veel gebruikt. Indicaties voor het doel zijn een ernstige vorm van inflammatoire en allergische huidziekten, waarvoor de niet-steroïde therapie ineffectieve uitwendige middelen.

Het meest wordt prednisolonzalf gebruikt voor psoriasis, atopische dermatitis, eczeem, seborroïsche dermatitis en pemphigus. Wegens de eerder zwakke ontstekingsremmende werking van het geneesmiddel wordt prednisolonzalf alleen aanbevolen voor de behandeling van gevoelige zones van de gezichtshuid in de hals, de ellebogen en de knieën, de liezen. Op de romp, de ledematen en de hoofdhuid bevelen artsen steroïden aan die op een hogere activiteit worden toegepast.

De zalf moet strikt op voorschrift van een arts 3-4 maal per dag worden aangebracht, niet langer dan 10 dagen. De dosering wordt empirisch bepaald: men gaat ervan uit dat 0,5 g zalf voldoende is voor de behandeling van 2 volwassenen ter grootte van een handpalm. De juiste hoeveelheid kan de patiënt meten met behulp van een nagelpalanx van de wijsvinger. De strook zalf die uit een tube met een diameter van 5 mm wordt geëxtrudeerd en een lengte heeft van de vingertop tot het dichtstbijzijnde gewricht, weegt ongeveer 0,5 gram twee stroken (1 g) was voldoende om het hele gebied van het gezicht of de hals te bestrijken.

Bij atopische dermatitis moet de zalf onmiddellijk na een bad worden aangebracht, zonder een handdoek droog te drogen. Een vette basis helpt verdamping van de vloeistof door de huid te voorkomen en beschermt de huid tegen uitdroging.

Het is niet aan te raden de zalf prednisolon aan te brengen bij netelroos en huidziekten die niet plaatselijk met steroïden kunnen worden behandeld (bij ichtyosis, roze zoster, vasculitis, infectieuze pathologieën). In deze gevallen kan het gebruik van het geneesmiddel niet alleen de gezondheid van de patiënt verbeteren, maar ook het probleem verergeren.