8 Prednison bijwerkingen + hoe ze te minimaliseren

Of u nu wordt aangevallen door gifsumak of symptomen hebt van een inflammatoire darmziekte die uw levenskwaliteit aantasten, prednison innemen kan een spel-veranderaar zijn. Maar er zit een addertje onder het gras: Prednison staat bekend om zijn vele bijwerkingen die variëren van vervelend tot onverdraaglijk.

Wat is prednison?

Prednison is een sterk ontstekingsremmend steroïde en alleskunner die wordt voorgeschreven bij aandoeningen als:

  • Gifsumac.
  • Keelpijn.
  • Ontstekingen in verschillende delen van het lichaam.
  • Ontsteking van artritis, zoals reumatoïde artritis, psoriatische artritis en polymyalgia rheumatica.
  • IBD, waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Prednison zonder recept in Nederland.

Prednison bootst cortisol na, het “vecht-of-vlucht” hormoon van uw lichaam. Cortisol houdt onder andere ontstekingen op afstand. “Wanneer we prednison als behandeling gebruiken, proberen we meestal de ontsteking direct te verminderen of de ontstekingsreactie van het lichaam te matigen,” zegt Dr. Ford.

Hoe kunt u prednison bijwerkingen tegengaan

Verstoord immuunsysteem

Het blijkt dat het grootste voordeel van prednison ook zijn grootste zwakte is. Juist de werking die prednison zo effectief maakt – het vermogen om het immuunsysteem te dempen en de symptomen te verlichten – kan ook leiden tot een verhoogd risico op ziekte en infectie, omdat de afweer van uw lichaam laag is.

Wat u kunt doen: Pas een gezonde levensstijl toe, zoals voldoende slapen en gezond eten. “Behandel jezelf goed”, zegt Dr. Ford. “Alles wat u kunt doen om gezond te blijven, zal u ten goede komen en sommige problemen die prednison met zich meebrengt, verminderen.”

Vasthouden van vocht

Vochtretentie is een van de bekendste bijwerkingen van prednison. “‘Maangezicht’ komt vaak voor, dat is zwelling in het gezicht die kan optreden nadat je lange tijd steroïden hebt gebruikt,” merkt Dr. Ford op. “Je kunt ook zwelling krijgen in de benen en in de buik.”

Wat u kunt doen: “Prednison verandert de manier waarop het lichaam zout verwerkt, dus een zoutarm dieet kan tot op zekere hoogte helpen”, zegt hij. “En lichaamsbeweging kan helpen om overtollig gewicht weg te houden.”

Hyperactiviteit

Hoewel prednison geen stimulerend middel is, kan het ervoor zorgen dat je je alerter of nerveuzer voelt. “Het onderbreekt de slaap niet echt, maar sommige patiënten merken dat het hen wakker houdt wanneer ze dat niet willen”, zegt Dr. Ford.

Wat u kunt doen: “Als het mogelijk is, raden we je aan om je hele dosis ‘s ochtends in te nemen,” adviseert hij. “Dan zal hopelijk dat gevoel van extra alertheid tegen bedtijd verdwenen zijn.”

Maagklachten

Prednison kan maag-darmklachten veroorzaken als u het op een lege maag inneemt.

Wat u kunt doen: Dit is vrij eenvoudig: Neem uw dosis met voedsel in.

Hoge bloedsuikerspiegel

Als uw bloedsuikerspiegel normaal is, is deze bijwerking niet erg. Maar als u een van de miljoenen Amerikanen met diabetes bent, is dit wel iets om op te letten.

Wat u kunt doen: Als u diabetes heeft, moet u uw bloedsuiker onder controle houden en controleren. En als u uw prednison en diabetesmedicijnen van verschillende artsen krijgt, zorg er dan voor dat ze van elkaar op de hoogte zijn.

Deze gezonde gewoonten kunnen uw suikerspiegel ook beïnvloeden:

  • Gebruik strategieën (zoals meditatie) om met stress om te gaan en deze te verminderen.
  • Eet meer fruit, groenten, volle granen en magere melk en kazen.
  • Wees actief – probeer de meeste dagen van de week te bewegen.
  • Neem voldoende rust (idealiter zeven tot negen uur per nacht).

Hoog aantal witte bloedcellen

Vreemd genoeg verhoogt prednison het aantal witte bloedcellen bij laboratoriumtests, zegt Dr. Ford. Dit zijn immuniteitscellen die u beschermen tegen ziekten. “Wat er gebeurt, is dat prednison witte bloedcellen uit je weefsels vrijgeeft in je bloedbaan. Het aantal gaat omhoog bij een bloedtest, omdat de cellen daarheen zijn ‘verhuisd’. Maar het werkelijke aantal witte bloedcellen neemt niet toe, dus het is hoogstwaarschijnlijk in orde.”

Wat u kunt doen: Haal adem, en blijf kalm. Je hoeft niets te doen (voor een keer!)

Verlies van botdichtheid

Langdurig gebruik van steroïden (langer dan een maand) kan leiden tot verlies van botdichtheid, waardoor ook het risico op botbreuken toeneemt. Sommige patiënten verliezen maar liefst 10% tot 20% van hun botmassa in de eerste zes maanden van de behandeling.

Wat u kunt doen: Praat met uw arts over uw persoonlijke risico. “Normaal gesproken beginnen we op 65-jarige leeftijd met het screenen op botdichtheid. Maar als iemand jonger is en chronisch prednison gebruikt, dan zouden we eerder botdichtheidstesten doen en zo nodig beginnen met een osteoporosebehandeling.”

Symptomen die verband houden met de stemming

Stemmingsklachten kunnen verband houden met de neiging van prednison om u energiek te laten voelen. “U kunt dat aanvankelijke gevoel van een opgevoerde motor krijgen, gevolgd door een depressie,” merkt Dr. Ford op. “Op de lange termijn denken we niet dat het een depressie veroorzaakt, maar het kan uw stemming zeker wisselvalliger maken.

Wat u kunt doen: Uw arts kan uw dosis veranderen of een ander medicijn toevoegen om eventuele effecten op uw stemming tegen te gaan. En houd uw naasten op de hoogte, zodat zij u extra steun kunnen geven als dat nodig is.

Hoe beïnvloedt prednison dosering bijwerkingen

De meeste bijwerkingen van steroïden treden alleen op als mensen prednison langdurig gebruiken. Bij niet-chronische problemen neemt u het misschien maar een paar weken.

“We proberen ook met een hoge dosis te beginnen en die dan snel te verlagen, wat ook de bijwerkingen minimaliseert”, legt Dr. Ford uit. “Op die manier krijg je het voordeel van een sterke ontstekingsremmende uitbarsting om de reactie te kalmeren. Dan blijft de prednison lang genoeg in je systeem op lagere niveaus zodat de hele reactie zichzelf kan uitschakelen.”

Bij langer durende recepten kunnen artsen de dosering geleidelijk verlagen om deze zo laag mogelijk te krijgen zonder dat de symptomen terugkeren. “We streven meestal naar een dosis van ongeveer 5 tot 7 milligram per dag,” zegt Dr. Ford.

“We proberen ongeveer overeen te komen met de hoeveelheid cortisol die het lichaam produceert, hoewel veel patiënten een hogere of lagere dosis zullen krijgen dan dat.”

De juiste prednison dosering helpt uw lichaam om alle cilinders aan te zetten en vermindert mogelijke bijwerkingen. Maar als je de juiste dosering hebt gevonden, wil dat niet zeggen dat je het niet meer hoeft te nemen.

“Stop niet met prednison zonder eerst met uw arts te overleggen,” waarschuwt Dr. Ford. “Plotseling stoppen zal waarschijnlijk de symptomen terugbrengen die we proberen te bestrijden.”